Som bröllopsfotograf får vi många förfrågningar från par som planerar att gifta sig.  Ibland leder det till att vi får äran att vara med på deras stora dag och ibland inte.

Vad som avgör vilket utfallet av deras förfrågan blir varierar och ibland får vi veta varför de inte väljer oss och ibland inte.  Kanske de förälskar sig i någon annans bilder mer, kanske har de en begränsad budget och vågar inte fråga oss om möjligheten till avbetalning. Kanske klickar det med ens och de går vidare med en bokning utan att blinka.  Några är väldigt noga med att tala om för oss varför deras val föll på just oss. Oavsett om förfrågan leder till en bokning eller ej innebär kontakten med er att vi ständigt utvecklas och kan sträva efter att bli tydligare för att göra valet av fotograf lättare för blivande brudpar.  Att hitta sin fotograf kan vara en utmaning och vi har därför sammanställt ett inlägg som kanske svarar på några av era vanligaste frågor:

1.  Var ska vi börja?

Börja med att göra en budget för hela bröllopet. Vad är viktigast för er? Är det maten? Musiken? Klänningen och kostymen? Eller är det att bevara minnet av er stora dag så att ni kan färdas tillbaka till er bröllopsdag igen när helst ni önskar – minnas känslan, dofterna, hur klänningstyget kändes mot huden, pirret i magen, detaljerna..? Oavsett vad ni känner här kommer ni fram till hur mycket pengar ni är villiga att lägga på att få er dag förevigad. En professionell fotograf har ofta god erfarenhet av många bröllop och kan på så vis klara av oförutsedda händelser bra (man får ju faktiskt bara 1 chans!), använder sig av professionell utrustning som klarar dåligt ljus i mörka kyrkor bra, innehar även ofta en backup-kamera om det skulle gå fel och har  en hel del referenser i bagaget samt en portfolio som klart och tydligt talar om för er vad ni får och betalar för. Kanske ni nöjer er med vackra porträtt på er och brudföljet? Kanske vill ni ha hela dagen dokumenterad, från förberedelserna till dansen. Det handlar om vad ni prioriterar och värdesätter under er stora dag. Detta är den första, grundläggande frågan ni behöver svara på. Därefter kan ni gå vidare och se er om efter en fotograf som väcker någonting inom er.

 

Bröllopsfotograf i Skanör2. Hur väljer vi ut en fotograf bland flera duktiga, professionella fotografer som dessutom befinner sig inom vår budget?

Använd internet! Kolla på inspirationssidor och i appar som exempelvis Pinterest och Instagram… Vad tycker ni om för bildspråk? Vad tilltalas ni av i de bilder ni gillar? Är det sättet fotografen fångar känslor? Färgerna? Ljuset? Helhet och detaljer som bildar en fulländad enhet?  Bilderna ska finnas med er under många år och det är därför viktig att ni tycker om bildstilen. Fråga på forum, vänner och bekanta. Googla! Läs om fotografen och bestäm er för om ni tror att ni kan tycka om denne. Fotografens personlighet är en viktig del för i hur pass bekväma och trygga ni kommer att känna er på er stora dag. Trivs ni i fotografens sällskap kommer det synas på bilderna. När ni hittat några favoriter, begränsa dem till max en handfull och boka därefter in ett möte med några av dem! Där får ni chansen att känna efter om ni tycker om, litar på och kan känna er bekväma med fotografen.

3. Vi tycker alla fotografer har så himla olika stilar – varför varierar det så?

Det kan tyckas vara en djungel att välja en fotograf eftersom det finns lika många stilar som det finns fotografer. Någon har mjuka pastelliga bilder, någon annan rena och klara medan en tredje skapar bilder med mycket djup och svärta i. Det beror helt enkelt på att fotografer arbetar olika både när bilderna tas och då de sätter den slutgiltiga prägeln i bildbehandlingen. Som fotograf tänker man olika om ljus och skugga, man letar efter olika miljöer och använder olika inställningar på sin kamera. Varje professionell fotograf efterbehandlar bilderna i en programvara som kan jämföras med ett digitalt mörkrum för att sätta sin touch på bilderna. Fotograferar de med film lämnas bilderna till ett högkvalitativt labb som hjälper till att ta fram bilderna. Det viktigaste är inte vilken stil ni väljer – huvudsaken är förstås att ni ÄLSKAR bilderna!

DIY Bröllop

4. Hur hittar vi en fotograf med känsla?

Känsla kan betyda olika saker för olika individer. Vissa drar likhetstecken mellan ordet känsla och suddiga bakgrunder. Andra menar att det är reaktioner och uttryck hos personerna i bilderna som ger känsla åt bilderna. Titta på fotografens bilder – gå igenom portfolio och blogg för att se hur hen arbetar. Med professionella linser, kunskap och erfarenhet skapar fotografen djup i bilderna och kan självsäkert fånga gästerna och brudparens uttryck. En del tycker att det är sättet fotografen arbetar med ljus och färger som ger känsla åt bilderna. Det är upp till er att gå igenom fotografens tidigare arbete och bestämma er för om det är någonting för er.

 

SweetColorful469
Ekologiskt bröllop Ängavallen
5. Mängden bilder kanske är viktig för oss, hur vet vi vad vi får?

Fotografer levererar olika många bilder beroende på arbetssätt, tycke och smak. Ta reda på om ni får ett begränsat antal eller om alla, de allra bästa väljs ut och levereras till er. Ofta gör fotografen ett urval och levererar många bilder från olika stunder då denna är med så att bilderna förmedlar hela er dag  utan att ni får hundratals dubletter med endast små variationer som ni somnar över medan ni går igenom. Prata med fotografen om hur denne jobbar. Om ni väljer att låta er fotograf vara med en längre stund hinner denne fånga ögonblick, detaljer, stunder och reaktioner ni inte tänker på eftersom ni är fullt upptagna med att säga ja till varandra, mingla eller dansa.

Bröllopsfotograf i Skanör

6. Hur gör vi för att bli vackra på våra foton?

Det sista ni vill är att hata era bröllopsfoton för att ni inte tycker att ni är tillräckligt mycket er själva och därmed, i era ögon, fina på dem. Mitt allra bästa tips är att slappna av och ha tillit till er fotograf! NJUT. Det är er dag och ni ska bara ha det fantastiskt, inte stressa, fokusera på er kärlek, skratta och ha roligt. Vi kan inte nog understryka vikten av att slappna av – det syns i era bilder om ni är trygga, bekväma och avslappnade. Försök att inte ha ett för tight schema under er stora dag – ni måste ha tid att andas, dricka vatten eller champagne, titta djupt in i varandras ögon några sekunder, kramas, le, hålla handen och kanske pussas lite grann… Dagen kommer svischa förbi i ett nafs och ni kommer ha fullt upp men ni kommer ha lättare att njuta av dagen om ni tar små pauser ibland. Är ni extra nervösa över hur pass avslappnade ni kommer att vara på era bilder, prata med er fotograf om att boka in en provfotografering – då får ni extra mycket kameratid och ni kan prova idéer, smink, frisyrer eller bara öva på att vara er själva framför kameran.

7. Digitala filer eller printade bilder?

Fördelen med digitala filer är att du kan göra kopior på dina bilder när du vill och använda dem som bakgrundsbild på datorn, telefonen eller iPaden. Du kan skapa bildspel och dela med nära och kära. Nackdelen är att de lätt blir liggande där på en skiva eller ett USB. Bortglömda.  Ett litet tips (kanske till och med en vädjan!) Låt inte bilderna ligga glömda på en hårddisk. Fotografier gör sig bäst på papper! Är du nöjd med dina bilder och blir du glad av att titta på dem? Göm dem inte! Visa upp dem! Häng dem på väggen, förstora dina favoriter och låt din fotograf skapa en vacker bröllopsbok så att du kan njuta av er bröllopsdag om och om igen. Unna dig själv en lyxig fine art utskrift och låt dina bilder fungera som konstverk som får pryda ditt hem. Fråga er fotograf redan innan ni bokar vad denne erbjuder i produktväg – varför inte önska er ett presentkort hos er bröllopsfotograf från era gäster så att ni kan unna er exklusiva produkter från er stora dag! Det är ofta mycket bättre än att få en trist men kanske dyr glasvas som blir undangömd i ett skåp och samlar damm.

Haväng Skepparpsgården

8. Hur långt innan måste vi boka fotografen?

Var ute i god tid! Många fotografer bokas lång tid innan bröllopsdagen och 1-2 år i förväg är inte ovanligt, särskilt om det gäller ett datum under högsäsongen, som i Sverige är maj-september. Ju närmare er stora dag det är – desto svårare är det att få den fotograf ni allra helst önskar ha med på er bröllopsdag. Skulle er favoritfotograf redan vara bokad på ert datum behöver det inte betyda att allting är kört! Om ni bara är i början av er planering kanske ni till och med är beredda att byta datum för att rätta er efter fotografens kalender. Skulle ni ha bokat många stora och viktiga punkter på er planeringslista redan kan ni fråga er fotograf efter rekommendationer – ofta ingår fotografer i ett nätverk med andra och de flesta hjälper gärna till att vidarebefordra er till en fotograf som inte har ett lika fullspäckat schema och som kan tänkas passa både er stil och budget.

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *