Att  vara fotograf innebär att ha ett sinne som ständigt söker efter och lägger märke till ljus, miljöer, färger och skuggor – överallt och hela tiden. När det kommer till att arbeta med naturligt ljus ser vi det som en tillgång och det har kommit att bli vår styrka.

Många föredrar att fotografera med artificiellt ljus i form av lampor och blixtar men vi på Sweet Colorful Photography använder det ytterst sällan. Oftast kompletterar vi med blixt och dagsljuslampor inomhus men när världen erbjuder det vackraste, mest mångfacetterade ljuset i sig själv är det lätt att lägga blixtarna på hyllan. Vi har verkligen förälskat oss i naturligt ljus!

Oavsett om det är strålande solsken, molnigt, grått eller dimmigt kan vi se det vackra i varje väderlek och använda det ljus som finns tillgängligt till vår fördel. Under vinterhalvåret finns det dagsljuslampor som hjälper oss på traven de dagar det är för kallt för att exempelvis fotografera mycket små barn men annars strävar vi efter att använda vår närmiljö och låta ängar, stränder, skogar och kullerstensgator vara min scen. Fotograferar vi inomhus letar vi efter fönsterljus och vi strävar alltid efter värme och mjukhet i mina bilder. Fönsterljus ger oss ett diffust, mjukt ljus som är smickrande för den som står framför våra linser. Det behöver inte alltid vara knivskarpt utan för oss är känslan viktigast.

Fönsterljus

Vi strävar alltid efter att hålla ungefär samma ljus i våra bilder.  Självklart är varje bild unik och bör vara egen i sitt bildspråk men vår tanke med bilderna är att de ska fungera tillsammans som om varje bild är en del i en serie, i en berättelse. De ska alltså fungera en och en men också tillsammans. Att bilderna håller samma ljus och ungefär samma färgton hjälper oss oerhört mycket när vi formger produkter och album.  Det blir enhetligt och håller därmed även hög kvalitet.

Bilderna nedan håller samma ljus och färgton trots att de är tagna på olika platser vid olika tidpunkter på dagen. Både inomhus och utomhus.

Naturligt ljus

De par och familjer som väljer oss som fotograf litar på oss. De vet att vi kan ljus, att vi likt en konstnär som med sina penslar och färg skapar en målning, målar med det ljus som finns att tillgå. Därför värdesätter vi en nära relation med våra brudpar. Vi vill träffas och bygga upp det där förtroendet. Självklart anpassar vi oss efter hur dagen ser ut, med tider att passa men min önskan är att de ska lita på oss så pass mycket att de överlåter timingen vid porträtten till oss – när är den bästa tiden för porträtt? Vilken miljö fungerar bäst om det är en viss känsla man strävar efter? Det ligger i vår proffessionalitet att veta hur de bästa bilderna målas fram. Det är en anledning till varför vi förespråkar porträtt i kvällssolen under sommarhalvåret. Det ger ett mjukt, varmt och lite förtrollande ljus. Resultatet blir extra romantiskt, drömskt. När vi fotograferar på dagen och solen är skarp letar vi efter de perfekta skuggiga platserna som släpper in precis lagom mycket ljus.

Kvällssol

Det är när harmoni uppstår mellan oss, paret framför min lins, naturen, omgivningen och ljuset som de allra bästa bilderna blir till.

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *