Som bröllopsfotograf får vi många förfrågningar från par som planerar att gifta sig.  Ibland leder det till att vi får äran att vara med på deras stora dag och ibland inte.

Vad som avgör vilket utfallet av deras förfrågan blir varierar och ibland får vi veta varför de inte väljer oss och ibland inte.  Kanske de förälskar sig i någon annans bilder mer, kanske har de en begränsad budget och vågar inte fråga oss om möjligheten till avbetalning. Kanske klickar det med ens och de går vidare med en bokning utan att blinka.  Några är väldigt noga med att tala om för oss varför deras val föll på just oss. Oavsett om förfrågan leder till en bokning eller ej innebär kontakten med er att vi ständigt utvecklas och kan sträva efter att bli tydligare för att göra valet av fotograf lättare för blivande brudpar.  Att hitta sin fotograf kan vara en utmaning och vi har därför sammanställt ett inlägg som kanske svarar på några av era vanligaste frågor:

1.  Var ska vi börja?

Börja med att göra en budget för hela bröllopet. Vad är viktigast för er? Är det maten? Musiken? Klänningen och kostymen? Eller är det att bevara minnet av er stora dag så att ni kan färdas tillbaka till er bröllopsdag igen när helst ni önskar – minnas känslan, dofterna, hur klänningstyget kändes mot huden, pirret i magen, detaljerna..? Oavsett vad ni känner här kommer ni fram till hur mycket pengar ni är villiga att lägga på att få er dag förevigad. En professionell fotograf har ofta god erfarenhet av många bröllop och kan på så vis klara av oförutsedda händelser bra (man får ju faktiskt bara 1 chans!), använder sig av professionell utrustning som klarar dåligt ljus i mörka kyrkor bra, innehar även ofta en backup-kamera om det skulle gå fel och har  en hel del referenser i bagaget samt en portfolio som klart och tydligt talar om för er vad ni får och betalar för. Kanske ni nöjer er med vackra porträtt på er och brudföljet? Kanske vill ni ha hela dagen dokumenterad, från förberedelserna till dansen. Det handlar om vad ni prioriterar och värdesätter under er stora dag. Detta är den första, grundläggande frågan ni behöver svara på. Därefter kan ni gå vidare och se er om efter en fotograf som väcker någonting inom er.

 

Bröllopsfotograf i Skanör2. Hur väljer vi ut en fotograf bland flera duktiga, professionella fotografer som dessutom befinner sig inom vår budget?

Använd internet! Kolla på inspirationssidor och i appar som exempelvis Pinterest och Instagram… Vad tycker ni om för bildspråk? Vad tilltalas ni av i de bilder ni gillar? Är det sättet fotografen fångar känslor? Färgerna? Ljuset? Helhet och detaljer som bildar en fulländad enhet?  Bilderna ska finnas med er under många år och det är därför viktig att ni tycker om bildstilen. Fråga på forum, vänner och bekanta. Googla! Läs om fotografen och bestäm er för om ni tror att ni kan tycka om denne. Fotografens personlighet är en viktig del för i hur pass bekväma och trygga ni kommer att känna er på er stora dag. Trivs ni i fotografens sällskap kommer det synas på bilderna. När ni hittat några favoriter, begränsa dem till max en handfull och boka därefter in ett möte med några av dem! Där får ni chansen att känna efter om ni tycker om, litar på och kan känna er bekväma med fotografen.

3. Vi tycker alla fotografer har så himla olika stilar – varför varierar det så?

Det kan tyckas vara en djungel att välja en fotograf eftersom det finns lika många stilar som det finns fotografer. Någon har mjuka pastelliga bilder, någon annan rena och klara medan en tredje skapar bilder med mycket djup och svärta i. Det beror helt enkelt på att fotografer arbetar olika både när bilderna tas och då de sätter den slutgiltiga prägeln i bildbehandlingen. Som fotograf tänker man olika om ljus och skugga, man letar efter olika miljöer och använder olika inställningar på sin kamera. Varje professionell fotograf efterbehandlar bilderna i en programvara som kan jämföras med ett digitalt mörkrum för att sätta sin touch på bilderna. Fotograferar de med film lämnas bilderna till ett högkvalitativt labb som hjälper till att ta fram bilderna. Det viktigaste är inte vilken stil ni väljer – huvudsaken är förstås att ni ÄLSKAR bilderna!

DIY Bröllop

4. Hur hittar vi en fotograf med känsla?

Känsla kan betyda olika saker för olika individer. Vissa drar likhetstecken mellan ordet känsla och suddiga bakgrunder. Andra menar att det är reaktioner och uttryck hos personerna i bilderna som ger känsla åt bilderna. Titta på fotografens bilder – gå igenom portfolio och blogg för att se hur hen arbetar. Med professionella linser, kunskap och erfarenhet skapar fotografen djup i bilderna och kan självsäkert fånga gästerna och brudparens uttryck. En del tycker att det är sättet fotografen arbetar med ljus och färger som ger känsla åt bilderna. Det är upp till er att gå igenom fotografens tidigare arbete och bestämma er för om det är någonting för er.

 

SweetColorful469
Ekologiskt bröllop Ängavallen
5. Mängden bilder kanske är viktig för oss, hur vet vi vad vi får?

Fotografer levererar olika många bilder beroende på arbetssätt, tycke och smak. Ta reda på om ni får ett begränsat antal eller om alla, de allra bästa väljs ut och levereras till er. Ofta gör fotografen ett urval och levererar många bilder från olika stunder då denna är med så att bilderna förmedlar hela er dag  utan att ni får hundratals dubletter med endast små variationer som ni somnar över medan ni går igenom. Prata med fotografen om hur denne jobbar. Om ni väljer att låta er fotograf vara med en längre stund hinner denne fånga ögonblick, detaljer, stunder och reaktioner ni inte tänker på eftersom ni är fullt upptagna med att säga ja till varandra, mingla eller dansa.

Bröllopsfotograf i Skanör

6. Hur gör vi för att bli vackra på våra foton?

Det sista ni vill är att hata era bröllopsfoton för att ni inte tycker att ni är tillräckligt mycket er själva och därmed, i era ögon, fina på dem. Mitt allra bästa tips är att slappna av och ha tillit till er fotograf! NJUT. Det är er dag och ni ska bara ha det fantastiskt, inte stressa, fokusera på er kärlek, skratta och ha roligt. Vi kan inte nog understryka vikten av att slappna av – det syns i era bilder om ni är trygga, bekväma och avslappnade. Försök att inte ha ett för tight schema under er stora dag – ni måste ha tid att andas, dricka vatten eller champagne, titta djupt in i varandras ögon några sekunder, kramas, le, hålla handen och kanske pussas lite grann… Dagen kommer svischa förbi i ett nafs och ni kommer ha fullt upp men ni kommer ha lättare att njuta av dagen om ni tar små pauser ibland. Är ni extra nervösa över hur pass avslappnade ni kommer att vara på era bilder, prata med er fotograf om att boka in en provfotografering – då får ni extra mycket kameratid och ni kan prova idéer, smink, frisyrer eller bara öva på att vara er själva framför kameran.

7. Digitala filer eller printade bilder?

Fördelen med digitala filer är att du kan göra kopior på dina bilder när du vill och använda dem som bakgrundsbild på datorn, telefonen eller iPaden. Du kan skapa bildspel och dela med nära och kära. Nackdelen är att de lätt blir liggande där på en skiva eller ett USB. Bortglömda.  Ett litet tips (kanske till och med en vädjan!) Låt inte bilderna ligga glömda på en hårddisk. Fotografier gör sig bäst på papper! Är du nöjd med dina bilder och blir du glad av att titta på dem? Göm dem inte! Visa upp dem! Häng dem på väggen, förstora dina favoriter och låt din fotograf skapa en vacker bröllopsbok så att du kan njuta av er bröllopsdag om och om igen. Unna dig själv en lyxig fine art utskrift och låt dina bilder fungera som konstverk som får pryda ditt hem. Fråga er fotograf redan innan ni bokar vad denne erbjuder i produktväg – varför inte önska er ett presentkort hos er bröllopsfotograf från era gäster så att ni kan unna er exklusiva produkter från er stora dag! Det är ofta mycket bättre än att få en trist men kanske dyr glasvas som blir undangömd i ett skåp och samlar damm.

Haväng Skepparpsgården

8. Hur långt innan måste vi boka fotografen?

Var ute i god tid! Många fotografer bokas lång tid innan bröllopsdagen och 1-2 år i förväg är inte ovanligt, särskilt om det gäller ett datum under högsäsongen, som i Sverige är maj-september. Ju närmare er stora dag det är – desto svårare är det att få den fotograf ni allra helst önskar ha med på er bröllopsdag. Skulle er favoritfotograf redan vara bokad på ert datum behöver det inte betyda att allting är kört! Om ni bara är i början av er planering kanske ni till och med är beredda att byta datum för att rätta er efter fotografens kalender. Skulle ni ha bokat många stora och viktiga punkter på er planeringslista redan kan ni fråga er fotograf efter rekommendationer – ofta ingår fotografer i ett nätverk med andra och de flesta hjälper gärna till att vidarebefordra er till en fotograf som inte har ett lika fullspäckat schema och som kan tänkas passa både er stil och budget.

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Att  vara fotograf innebär att ha ett sinne som ständigt söker efter och lägger märke till ljus, miljöer, färger och skuggor – överallt och hela tiden. När det kommer till att arbeta med naturligt ljus ser vi det som en tillgång och det har kommit att bli vår styrka.

Många föredrar att fotografera med artificiellt ljus i form av lampor och blixtar men vi på Sweet Colorful Photography använder det ytterst sällan. Oftast kompletterar vi med blixt och dagsljuslampor inomhus men när världen erbjuder det vackraste, mest mångfacetterade ljuset i sig själv är det lätt att lägga blixtarna på hyllan. Vi har verkligen förälskat oss i naturligt ljus!

Oavsett om det är strålande solsken, molnigt, grått eller dimmigt kan vi se det vackra i varje väderlek och använda det ljus som finns tillgängligt till vår fördel. Under vinterhalvåret finns det dagsljuslampor som hjälper oss på traven de dagar det är för kallt för att exempelvis fotografera mycket små barn men annars strävar vi efter att använda vår närmiljö och låta ängar, stränder, skogar och kullerstensgator vara min scen. Fotograferar vi inomhus letar vi efter fönsterljus och vi strävar alltid efter värme och mjukhet i mina bilder. Fönsterljus ger oss ett diffust, mjukt ljus som är smickrande för den som står framför våra linser. Det behöver inte alltid vara knivskarpt utan för oss är känslan viktigast.

Fönsterljus

Vi strävar alltid efter att hålla ungefär samma ljus i våra bilder.  Självklart är varje bild unik och bör vara egen i sitt bildspråk men vår tanke med bilderna är att de ska fungera tillsammans som om varje bild är en del i en serie, i en berättelse. De ska alltså fungera en och en men också tillsammans. Att bilderna håller samma ljus och ungefär samma färgton hjälper oss oerhört mycket när vi formger produkter och album.  Det blir enhetligt och håller därmed även hög kvalitet.

Bilderna nedan håller samma ljus och färgton trots att de är tagna på olika platser vid olika tidpunkter på dagen. Både inomhus och utomhus.

Naturligt ljus

De par och familjer som väljer oss som fotograf litar på oss. De vet att vi kan ljus, att vi likt en konstnär som med sina penslar och färg skapar en målning, målar med det ljus som finns att tillgå. Därför värdesätter vi en nära relation med våra brudpar. Vi vill träffas och bygga upp det där förtroendet. Självklart anpassar vi oss efter hur dagen ser ut, med tider att passa men min önskan är att de ska lita på oss så pass mycket att de överlåter timingen vid porträtten till oss – när är den bästa tiden för porträtt? Vilken miljö fungerar bäst om det är en viss känsla man strävar efter? Det ligger i vår proffessionalitet att veta hur de bästa bilderna målas fram. Det är en anledning till varför vi förespråkar porträtt i kvällssolen under sommarhalvåret. Det ger ett mjukt, varmt och lite förtrollande ljus. Resultatet blir extra romantiskt, drömskt. När vi fotograferar på dagen och solen är skarp letar vi efter de perfekta skuggiga platserna som släpper in precis lagom mycket ljus.

Kvällssol

Det är när harmoni uppstår mellan oss, paret framför min lins, naturen, omgivningen och ljuset som de allra bästa bilderna blir till.

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Sanna & Simon – bröllop på Näsby Gård i Kristanstad

Sagolikt vackra Sanna och supersöta Simon gifte sig utomhus under ett stort, vackert träd på Näsby Gård i Kristianstad. Deras stora dag har verkligen etsat sig fast hos mig eftersom både paret och den härliga, avslappnade fest de hade spred sådan enorm värme och glädje omkring sig – de berörde mig verkligen på djupet. Allting var noga genomtänkt och den bohemiska känslan infann sig i både frisyr, bukett, kläder och i alla detaljer i festlokalen.Sanna & Simon är ett brudpar som har valt sina vendors med hjärtat, de har främst vänt sig till småföretagare och eldsjälar i Kristianstad/Åhus med omnejd.

Eftersom många brudpar skriver till mig och frågar mig om tips och råd när det gäller planeringen av sina bröllop tänkte jag jag passa på att berätta lite  mer detaljerat om Sanna och Simons bröllop och vilka val de gjort, där i stort sett allt var närproducerat, så väl kläderna som den ljuvliga buffén som serverades utanför festlokalen och som levererades av Harastorp i Färlöv. Harastorp är för övrigt mycket noga med råvarorna, erbjuder prisvärda alternativ och såg även till att det fanns gott om trevlig och kunnig personal under kvällen, något som var mycket uppskattat av brudparet. 

Den ljuvliga brudklänningen som Sanna bär är handgjord och kommer från Noraelic/Caroline Persson. Hon finns på Instagram och står bakom märket som främst syr upp prästkläder men som även tar emot andra beställningar. Den sagolika blomsterbågen som prunkande stoltserade med sina söta färger och ljuva toner på vigselplatsen, liksom den ljuvligt bohemiska brudbuketten och all dekoration i festlokalen, skapades av Helene Karlsson som driver Blondflores (www.blondflores.se). Till vardags arbetar Helene som florist i Åhus och med varsam hand har hon valt färger och blomsorter som verkligen passar Sanna och Simon som handen i handske, tycker ni inte?

På festen spelade ett namnlöst coverband som är nära vänner till brudparet. Sanna och Simons bästa tips är försöka ha livemusik på festen eftersom det höjer stämningen avsevärt – det behöver inte vara något välkänt band utan huvudsaken är att ni gillar dem! 

Så, varför inte inspireras av färgerna, detaljerna och värmen i  Sanna och Simons bröllop? Ta del av ett urval av bilderna nedan – håll muspekaren över fotona för att se dem i rätt färger och klicka på bilderna för stort format. 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Regnbågsbröllop i Skåne

Magiskt. Jag vill skriva massor om Cassandra och Angeliques bröllopssession men vet inte vart jag ska börja. Magiskt. Hänförande. Jag finner knappt ord för att beskriva scenen, de båda brudarna och deras fantastiska personligheter. Vackra både inuti och utanpå.

Jag och Vera på Lite Vera arrangerade en vacker, naturlig ”altargång” i sanden, kantad av ljuslyktor och färgglada pinnar prydda med drömfångare. Vera har gjort det vackra vigselprogrammet och den fantastiskt fina skylten med budskapet ”Choose a seat, not a side – either way, its for a bride”.  Det var kvavt och åskan hängde i luften när vi kom ned till Äspetstranden i Åhus denna ljuvliga sensommarafton. Som om naturen samlade kraft. Molnen hopade sig sakta men säkert och himlen öppnade sig tillslut. Ett silande regn föll tyst över sanden och skapade hålformade mönster i den medan den tvingade oss att söka skydd i bilarna en stund. Men himlen gick snart från mörkt grå och regntung till mjukt rosaskimrande, vackert smyckad av det ljuva kvällsljuset solen till slut bidrog med. Precis när jag lyfte kameran och skulle fotografera tjejerna blickandes ut över havet framträdde en regnbåge på himlen ovanför dem – som ett symboliskt attribut eller ett tecken och de såg på varandra och log förtjust. Jag och Vera drog hänförda efter andan. Regnbågen visade sig bara några enstaka minuter och det blev därför nödvändigt för mig att vara snabb när jag tog bilden. Kärleken mellan Cassandra och Angelique, kvällens otroligt vackra brudpar, strålade – deras glädje, ömhet och äkta omtanke om varandra rörde mig å det innersta.

Bilderna från Cassandra och Angeliques kväll vibrerar, fyllda till bredden med känslor och outtalade budskap. För mig blev det tydligt att all kärlek består av samma ljuvliga nyanser. En första förälskelse med fjärilsfladder i maggropen leder till någonting djupare – ett samförstånd och en starkt växande kärlek – och så småningom uppstår en önskan om att få dela varje dag av sitt liv tillsammans med en annan människa. Det spelar ingen roll hur eller varför denna kärlek uppstår, huvudsaken är att den gör det. Det slumpmässiga i att regnbågen framträdde precis i det ögonblick då vi inledde porträttsessionen kändes i stunden som en bekräftelse på brudparets kärlek och symboliken i regnbågens närvaro känns viktig för det bilderna från deras kväll förmedlar. Här kommer ett smakprov på deras bilder.

BohembröllopStrandbröllopRegnbågsbröllop2 brudar - bröllopStrandbröllop - Lite VeraStrandbröllop 2 brudarRegnbågsbröllop 2 brudarBröllop 2brides weddingBrudar BröllopStrandbröllop2bridesRegnbågsbröllopBrudbukett bohemiskBohemian wedding flowers beach weddingStrandbröllop i ÅhusBröllop i ÅhusBrudskålStrandbröllopGifta sig i ÅhusGifta sig i Åhus2brides beach weddingFotograf i KristianstadWedding with 2 bridesStrandbröllopGifta sig på stranden2 brudar på strandenKärlekBröllopsfotograf i KristianstadBröllop i ÅhusBröllopsfotograf ÖsterlenKärlekBröllop i KristianstadBrudbukett bohemisk bohemian wedding flowersKvällsporträtt bröllopDetaljerBröllopsfest

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

För några veckor sedan hade jag en ”hemma hos”-nyföddfotografering. Jag fick det ärofyllda uppdraget att fotografera två alldeles nya tvillingpojkar. De var helt ljuvliga!

Tänk att två små pojkar fick mig rörd ända in i själen…! Jag kan inte sticka under stol med att jag är ganska vek när det kommer till kärlek. Och nytt liv – kanske är det det som gör världen vacker om man tänker efter. Att man kan älska någon så mycket att kärleken liksom expanderar och ur den skapas någonting nytt, någonting storslaget. Ett nytt liv. Att kärlek mellan två människor kan resultera i att ett nytt liv blir till  – det slår verkligen precis allt. Det är enastående, fantastiskt och så enormt att ingenting annat blir viktigt i jämförelse.

Så här kan det se ut när jag släpar med mig mina dagsljuslampor till kunden:

Nyföddfotografering hemma

Jag ordnade en fin liten bädd till killarna soffan med hjälp av familjens  filtar och lakan. Lamporna hjälpte mig att få till det där perfekta, mjuka ljuset. Lugn, ganska monoton musik spelades på repeat och Tvillingarnas mamma hade förberett för sessionen genom att höja värmen ordentligt i rummet. En gammal tvättkorg som tillhör familjen fick också vara med som rekvisita och vi blandade påklädda  och avklädda bilder på de små bebisarna. Fotograferingen tog nästan 3 timmar totalt  men resulterade i många vackra bilder på de båda pojkarna. Kanske blir de fina julklappar till någon som håller dem kära?

Jag vill understryka hur glad och tacksam jag är för varje dag som jag får göra det här.  Arbeta med det jag älskar. Min passion. Att berätta.  Att få fotografera, skapa bilder och berätta någons historia är så himla roligt! Snart slår jag upp portarna till min lilla studio i Kristianstad. Då är ni välkomna dit för liknande fotograferingar. De här bådas berättelser har nyss börjat  och i deras bok finns massor med tomma blad att fylla…

 

05Nyföddfotografering KristianstadNyföddfotograf KristianstadNyföddfotograf i Kristianstad

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *